Museumbezoek Dordrecht

Woensdag 23 februari startte met een strakblauwe lucht. Op het station van Hillegom verzamelden zich 6 KBO-leden, die onder leiding van de voorzitter van het KBO, Gerard Alders, per trein naar het Dordrechts Museum vertrokken. In De Zilk gingen op hetzelfde moment drie auto’s, met 9 personen waaronder de  coördinator van de museumclub,  Wils Warmenhoven, op weg.

Het was voor de eerste keer dat de museumclub op pad ging. Een ingepland bezoek aan het Frans Hals Museum in Haarlem was vorig jaar,  in verband met coronamaatregelen, niet doorgegaan.

In het Dordrechts Museum zouden we starten met koffie met gebak om daarna om 12 uur met een gids de tentoonstelling te bezoeken. Gerard Alders zou namens de KBO de koffie en gebak betalen en was er dus erg opgebrand om op tijd aanwezig te zijn.  Hij liep dus een beetje voor de troepen uit. Bij de overstap op het station Leiden, konden de vrouwelijke KBO- leden, de mannelijk KBO-leden, met platgedrukte neuzen achter het glas zien wegrijden!

Ter gelegenheid van het 400ste geboortejaar van Aelbert Cuyp had het Dordrechts Museum een tentoonstelling over deze Hollandse landschapsschilder uit de 17de eeuw georganiseerd.

Aelbert Cuyp (1620-1691) kreeg schilderlessen van zijn vader en werkte vrijwel uitsluitend voor plaatselijke opdrachtgevers.  Aan de hand van een schilderij uit de beginperiode,  liet de gids zien welke elementen zijn stijl toen kenmerkten. De prominent in beeld komende fraai gevormde koeien, het prachtige landschap met een heuvel voor het diepte effect en de grillige wolkenluchten.

Na 1650 ontwikkelde Aelbert Cuyp zijn eigen stijl:  idyllische landschappen met het zonnige mediterrane licht, prachtige riviergezichten met zeilboten en de skyline van Dordrecht en indrukwekkende ruiterstukken.

Tijdens een tentoonstelling in Engeland, halverwege de 18de eeuw, kwam de Engelse aristocratie onder indruk van deze schilder. Tussen de tentoongestelde portretten, hingen volstrekt andere schilderijen. Er ontstond daarna een ware Cuyp-rage.

De naar Engeland verscheepte schilderijen , beïnvloeden grote Engelse landschapschilders als Turner, Gainsborough en Constable. Turner heeft in zijn leven zelfs 3 maal Dordrecht bezocht.

Aelbert Cuyp trouwde in 1658 met de rijke weduwe Cornelia Boschman en schilderde daarna aanmerkelijk minder. Na zijn huwelijk bekleedde hij belangrijke functies in de Hervormde kerk.

Het museumbezoek was een groot succes. Daarvoor de complimenten aan Wils Warmenhoven, die dit uitstapje voortreffelijk heeft geregeld.

 

Nel van der Zee, één van de 15 museumbezoekers.