Nieuwsbrief November 2022

Terugblik op de Ouderendag.

 

Op zaterdag 24 september vertrokken 52 Zilkers met een bus van Beuk naar Noordwijk. Daar trad Marjolein Meijers met haar broer en zwager op in hotel Van der Valk. Dat muziekgezelschap kenden wij al van ons Jubileumfeest in 2019. Daar waren we toen enthousiast over en dat was dit keer niet anders. Voor een volle zaal kregen zij zonder moeite de handen weer op elkaar! Het kopje koffie, het drankje, het hapje maakten de middag compleet. Zo kunnen we terugkijken op een hele geslaagde muziekmiddag in het kader van de Nationale Ouderendag. Met de S4N (Senioren voor Noordwijk) gaan we samen met de gemeente kijken of we hier een traditie van kunnen maken.

 

Computer- en telefoonles voor beginners

 

Frank van den Berg van Welzijn Noordwijk vroeg ons om het volgende bericht in onze Nieuwsbrief te plaatsen. En dat doen wij graag:

Tegenwoordig is een smart-telefoon of een computer niet weg te denken uit onze samenleving. Bijna iedereen heeft er wel een in zijn bezit. Door alle technologische ontwikkelingen, spelen de gewoonste dingen zich online af. Zo ook het sturen van e-mails, rekeningen betalen of even een appje sturen. Dit kan soms lastig zijn als je niet weet hoe. Want waar moet je beginnen?

Daarom biedt Welzijn Noordwijk, inwoners vanaf 55 jaar, kosteloos een cursus computer- en telefoonles aan. Het gaat om de basisvaardigheden die nodig zijn om uw computer en telefoon te kunnen bedienen.

Denk aan:

– Een Word document opstellen;

 – E-mails kunnen schrijven en ontvangen;

– Apps op uw telefoon kunnen installeren;

– Uw telefoon kunnen bedienen;

– En nog veel meer handige benodigdheden;

De cursus zal op twee momenten worden gegeven:

– Eerste periode: 2 november tot 14 december 2022

– Tweede periode: 1 maart tot 12 april 2023

 

Locatie: De Wieken, Wassenaarsestraat 5 in Noordwijk. In totaal zijn het 7 lessen verspreid over 7 weken. Elke les begint om 9:30 uur en eindigt om 11:30 uur.

Meld u snel aan via: aanmelden@welzijnnoordwijk.nl of bel nummer: 06-40 23 71 65. Wees er snel want er zijn maar 8 deelnemers per periode mogelijk!

Museumbezoek.

 

Nadat we in het vroege voorjaar onder coördinatie van  Wils Warmenhoven een bezoek hebben gebracht aan het Stedelijk Museum in Dordrecht, heeft hij voor november de tentoonstelling  “Vlaamse meesters in Haarlem” in het Frans Hals Museum op het oog. Op donderdag 10 november worden we om 12:00 opgewacht door de gids. Wanneer wij om 11:15 ons in het museum verzamelen, biedt de KBO U een kopje koffie met iets lekkers aan. De toegang is wel voor uw eigen rekening. De gids nemen wij voor onze rekening. U treft onderaan deze pagina een strookje aan dat Wils graag wil ontvangen, zodat hij een idee heeft hoeveel leden er op die donderdag in Haarlem  aanwezig zullen zijn.

De Bibliotheek is dichterbij dan je denkt.

De Bibliotheek Bollenstreek vroeg ons om het onderstaande bericht in onze Nieuwsbrief te plaatsen. En ook dat doen wij graag:

De Bibliotheek Bollenstreek heeft een servicepunt in de Zilk aan de Hafkenscheidtlaan 2 (basisschool de Egelantier). Deze is elke woensdag en vrijdag geopend van 12.00-16.00 uur. Als lid van de Bibliotheek Bollenstreek kan je naast het lenen van boeken en tijdschriften ook online e-books en luisterboeken lenen. Ben je op zoek naar een boek dan is ook mogelijk om boeken te reserveren en af te halen bij het servicepunt.

De Bibliotheek Bollenstreek biedt regelmatig activiteiten voor jong en oud. In de bibliotheek van Noordwijkerhout is om de week op donderdagochtend een Koffie+. Een gezellige koffieochtend, bedoeld om elkaar te ontmoeten gekoppeld aan een thema, workshop of andere activiteiten. Meer informatie over de Koffie+ en de bibliotheek is te vinden op onze website www.bibliotheekbollenstreek.nl. Je kan ook informatie krijgen bij de medewerker van het servicepunt in de Zilk.

Decemberfestiviteiten.

In de vorige Nieuwsbrief is al melding gemaakt van de verschillende data voor onze decemberfeesten. Sinterklaas op wo 30 nov. Kerstmis op donderdag 15 dec. Op de volgende pagina treft U nadere informatie aan.

——————————————————————————————————————–

 

Museumbezoek.

 

Ik/wij ga(an) wo 10 november mee naar het Frans Halsmuseum.

 

Dit strookje inleveren bij:       Wils Warmenhoven

Sportlaan 22

0252 521308

 

Naam: …………………………………….. Aantal personen: ……………

 

 

Sinterklaas:

 

Wo 16 nov: Normaal gesproken is er op deze woensdag “vrije inloop” in De Duinpan. Deze komt te vervallen en wordt verplaatst naar:

Wo 30 nov: Vrije inloop + lunch. Voor deze lunch wordt € 7,- in rekening gebracht. We vermoeden die ochtend hoog bezoek. Normaal hoeft U zich voor deze ‘vrije inloop’ niet op te geven. Omdat we nu ook Sinterklaas vieren, is het dit keer wel nodig om U op te geven. U treft het strookje verderop in deze Nieuwsbrief aan. Graag inleveren bij Sonja Verloop.

 

Kerstviering:

 

Do 15 dec: vieren wij samen met de Zonnebloem Kerstmis in De Duinpan. Dus is alles een beetje  anders dan U gewend bent van een KBO kerstviering. Zo vieren we het dit jaar niet op woensdag maar op donderdag. En waar we de viering altijd ’s middags hadden is dat nu verplaatst naar de ochtend. Hoe ziet het eruit?

De inloop is om 10:00, waarbij U een kopje koffie wordt aangeboden met iets lekkers erbij.

Om 10:30 is er een oecumenische kerstviering olv ds E. Mandemaker en pastoraal medewerker E. van Rooden. Voor de muzikale begeleiding zorgt het Vocaal Ensemble Hillegom (VEH).

Om 11:15 is er tijd voor een tweede kopje koffie, waarna het VEH nog enkele stukken voor U zal zingen.

Om 12:15 wordt U een uitgebreide lunch geserveerd. Voor deze lunch wordt van U een  bijdrage van € 12,50 gevraagd.

 

In de volgende Nieuwsbrief zult U het strookje aantreffen, waarmee U zich kunt opgeven.

 

Dit jaar dus geen kerstdiner en dat heeft ook te maken met het feit dat Kees Klein dan afwezig is.

 

Inkomenstoeslagen.

 

In de Nieuwsbrief van augustus/september hebben we U geïnformeerd over de Inkomenstoeslagen en met name de Energietoeslag.  Daar kwam U voor in aanmerking wanneer uw inkomen minder is dan 120% van de bijstandsnorm. Dat is nu zelfs verhoogd naar 130 %. In een overleg met de gemeente hebben we begrepen dat veel mensen denken daar niet voor in aanmerking te komen. Maar wanneer U een AOW hebt en een klein pensioen, is de kans groot dat U binnen die 130 % blijft. En dat U dus recht heeft op een toeslag. Wij kunnen dat niet voor U beoordelen. Maar neem voor de zekerheid eens contact op met de onderstaande adressen van de gemeente:

 

Telefonisch  tijdens kantooruren van 09.00 – 17.00:

Noordwijk: 071-204 05 01

Noordwijkerhout: 0252 -74 20 25

 

Of u kunt langsgaan tijdens de inloopspreekuren:

In Noordwijk: ma/di/do van 10.00 – 11.30

Gemeentehuis, Voorstraat 42, 2202 HW Noordwijk

In Noordwijkerhout: ma/di/wo van 10.00 – 11.30

Centrum voor Jeugd en Gezin, Via Antiqua 23, 2211 HW Noordwijkerhout

 

  1. Als lid van de KBO/PCOB kunt U bij het aanvragen van inkomensregelingen gebruik maken de servicetelefoon van de KBO/PCOB: 030 3400655.

 

 

Pedicure en oudere.

 

In ons Activiteitenprogramma, dat U in augustus heeft ontvangen, treft U een advertentie aan van Bep Verbeek. Wij vroegen haar eens iets te vertellen over pedicure behandeling. Zeker als je ouder wordt is dat  geen overbodige luxe. Zij schreef het volgende:

 

De aanhef is eigenlijk  geheel misplaatst, want de pedicure is voor iedereen en niet alleen voor moeilijke  en oudere voeten.  Iedereen kan bij de pedicure terecht, al is het alleen voor de lekkere ervaring. Wel is het zo dat de voeten, als je ouder wordt, steeds verder weg lijken te zijn, laat staan de tenen. Dus het onderhoud van de voeten wordt steeds moeilijker.

 

Eeltpitten die ontstaan door wrijving, zijn moeilijk te verwijderen. Wat is een eelt-pit (likdoorn/eksteroog), een weke likdoorn en wat is een wrat? Wat is een eeltplaat en waarom zit die daar?  Is het voetschimmel of is het een droge huid of juist een vochtige huid. Allemaal vragen waar de pedicure antwoord op kan geven en meestal wat aan kan doen. En  anders sturen we u door naar de juiste instanties.

 

De oudere voet heeft bij ons speciale aandacht. We weten een heleboel van de oudere voet. We kijken naar de kleur en de lengte van de nagels (niets om over in paniek te raken), of ze wel groeien of niet. Tijdens de behandeling zitten we er goed voor en hebben de juiste verlichting.

Zo zorgen we ervoor dat de voeten in goede conditie komen en blijven. Zonodig geven we adviezen mee over juiste schoenen etc.

 

Door goede zorg en het verwijzen naar de juiste instanties leveren wij een bijdrage aan de wens om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen.

 

Bep Verbeek

 

 

Dat was het weer voor deze keer. En U kent onze website?

 

www.kbodezilk.nl

 

===============================================================================

Dit strookje inleveren bij:

 

Sonja Verloop,

Kronestein11

 

Ik/wij komen op  30 november op Inloopochtend / het Sinterklaasfeest.

 

Naam: …………………………………….. Aantal personen: ……………

 

Wij lunchen ook graag mee. En stoppen € 7,50 per persoon met gepast geld in deze envelop.