Nieuwsbrief Senioren De Zilk

Jaargang 1, nr 1.

Uw voorzitter aan het woord.

Deze eerste Nieuwsbrief in 2024 is meteen ook een primeur. Het is de eerste Nieuwsbrief van onze vereniging na het verlaten van de landelijke KBO/PCOB. We gaan helemaal zelfstandig verder als

 Senioren De Zilk

Afgekort:

SDZ

 

Verder in deze Nieuwsbrief meer over deze nieuwe naam. En deze Nieuwsbrief ziet er ook een beetje anders uit dan U  gewend bent. Het is vanaf nu een boekje. Met een aantal vaste rubrieken en een wat andere indeling. Tot deze uitgave schreef ik zo goed als alle teksten. Daar gaat ook wat in veranderen. Vanaf nu hebben we een redactie, die ook de nodige teksten gaat verzorgen. Ik ben erg blij om Ans Korver en Maria van Opzeeland te mogen begroeten in de nieuwe redactie. Deze Nieuwsbrief heeft nog geen definitieve vorm. Zo hebben we nog geen nieuw logo en dat betekent dat de voorzijde nog een voorlopige is. We gaan de komende maanden dus een beetje experimenteren en we hopen dat wij bij de start van het nieuwe seizoen in september alles een beetje op orde hebben. Deze Nieuwsbrief gaan we 9 keer per jaar uitbrengen. In de meeste gevallen op de laatste dinsdag van de maand. Alleen in augustus komt ie een week eerder uit. Dat is vergelijkbaar met het verschijnen van het KBO/PCOB blad in de afgelopen jaren. Ik wens U veel leesplezier en hoop dat wij de informatie die wij hierin geven goed overkomt.

De nieuwe naam.

Van verschillende leden hebben wij suggesties gekregen voor onze nieuwe naam. We kregen in totaal 13 voorstellen. Vervolgens hebben de coördinatoren van onze verschillende activiteiten aangegeven welke suggestie zij het beste vonden. En ook de bestuursleden hebben een stem uitgebracht. Drie suggesties bleken favoriet, en daarvan is

Senioren De Zilk

uiteindelijk als winnaar uit de bus gekomen.

Met als afkorting SDZ

Het is wellicht niet de meest originele naam, maar wel een hele duidelijke. Het dekt helemaal de lading. Dus is dit een goede keuze. Wij danken alle inzenders hartelijk voor hun suggesties en onze coördinatoren voor hun stem.

Ledenadministratie.

Met het loskoppelen van onze vereniging van de landelijke KBO moesten we ook een nieuwe ledenadministratie opzetten. Dat is gelukt. Martha Schmidt heeft dat voor elkaar gekregen en zij is vanaf nu onze ledenadministrateur. Wij bedanken Bert Schreurs van harte voor zijn jarenlange werk. Zijn kennis en ervaring gaan gelukkig niet verloren, want hij blijft actief voor de vereniging. Maar het opzetten van een nieuwe ledenadministratie vraagt veel “computerkennis”. En gelukkig hebben we met Martha iemand binnen onze vereniging die daar al ervaring in had. Martha is te bereiken 06 29013200 en woont Breeland 72 A.

Bij de overgang zijn er misschien wat foutjes ingeslopen. We hopen dat we die er snel uit kunnen halen. In dat verband hebben we ook vastgesteld dat wij niet altijd goed op de hoogte zijn van veranderingen. Nieuwe adressen, andere telefoonnummers, gewijzigde e-mail adressen etc. Maar helaas komt het ook voor dat we niet op de hoogte worden gebracht van het overlijden van leden. Dat leidt soms tot pijnlijke situaties. We hopen dat dat in de toekomst niet meer gebeurt.

Wij hebben ook gemerkt dat wij  niet van iedereen een up-to-date e-mailadres hebben. Wij zullen in de Duinpan formulieren neerleggen, waarop U uw huidige e-mail adres kunt schrijven. Dan kunnen we dat vergelijken met de gegevens die wij hebben. Wij verzoeken U dus vriendelijk om dat eenmalig te doen.

Gastleden.

Wij kennen het begrip ‘gastleden’. Dat zijn leden die elders al een lidmaatschap hadden bij een KBO afdeling, maar ook bij ons stonden ingeschreven. Die noemden wij gastleden, omdat wij voor die leden geen afdracht hoefden te betalen aan de landelijke KBO. Dus hun contributie was ook lager dan voor de ‘gewone’ leden. Die afdracht vervalt voor iedereen, dus de contributie zal per ingang van het nieuwe seizoen ook voor iedereen gelijk zijn. Over die contributie meld ik U in het volgende artikel.

Financiële zaken.

Om maar met de deur in huis te vallen. Onze financiële situatie is niet goed. Al eerder hebben we daar iets over gemeld. Meer en meer wordt duidelijk dat wij in De Zilk zijn gezegend met een hele mooie Duinpan, maar dat daar ook een prijskaartje aan hangt. Omdat Kees Klein moet ‘leven’ van de Duinpan, moet hij commerciële prijzen rekenen. Tot nu rekende Kees ook verlaagde prijzen wanneer wij een kopje koffie bestelden. Per 1 januari is dat niet meer het geval. Dat alles maakt dat wij als ouderenvereniging veel meer geld kwijt zijn dan de verenigingen in de omliggende gemeentes. Wij pleiten dan ook voor een verandering. Wij zouden de Duinpan graag willen zien als een echt buurthuis. Maar die verandering is op korte termijn niet te verwachten. We zijn in gesprek met de gemeente om ons financieel bij te staan. Daarover is echter nog geen besluit gevallen. We hopen op een positief resultaat.

Met de loskoppeling van de landelijke KBO/PCOB hoeven we geen afdracht meer te doen. Dat zou logischerwijs kunnen leiden tot een verlaging van de contributie. Daar staat echter tegenover dat wij voor (soms eenmalige) extra uitgaven staan. Zo moeten er nieuwe statuten bij de notaris worden vastgelegd, gaan we proberen om deze Nieuwsbrief van een mooie, gekleurde omslag te voorzien etc. Kortom, ik denk niet dat een contributieverlaging er in zit. En wanneer het contact met de gemeente niet tot een gunstig resultaat leidt, dan zullen we zelfs bezuinigingen moeten gaan doorvoeren. Duimt U met ons mee?

Terugblik op onze Kerstviering.

Wij kijken terug op een hele mooie en goed bezochte kerstviering. Corry van Haaster schreef er een stukje over:

K.B.O De Zilk KERSTVIERING 20 Dec 2023

Voorgangers ds. Esmeralda Mandenmaker en diaken Iwan Ossewijer. Zang door gelegenheidskoor o.l.v. Petronella Freese

Het welkomstwoord door voorzitter Gerard Alders, was heel blij met de vele leden die aanwezig waren, waarna hij wat somber sprak over deze donkere tijd ……maar eindigde toch met lichtpuntjes.

Daarna met elkaar gezongen ‘ WIJ KOMEN TEZAMEN’

Het openingswoord door diaken Iwan Osseweijer. De overdenking door ds Esmeralda Mandenmaker. Veel mooie gebeden en zang!

Mooi begin van de Kerstdagen!!

Samen met het koor gezongen en dan naar de mooie versierde hal van de duinpan voor een heerlijk 4 gangen diner verzorgd door Kees Klein met assistenten voor 90 personen.

Het was een warm gebeuren zo met elkaar en hartelijk dank aan het bestuur voor het organiseren van alle activiteiten.

Busreis 2024

In het afgelopen seizoen bleek er te weinig interesse in een busreis. In principe willen we wel een busreis aanbieden, maar we weten  niet of er voldoende belangstelling zal zijn. We zijn daarom benieuwd of leden wel zitten te wachten op zo’n dagje uit. Eventueel zouden we samen met de ouderenbond OJA uit Noordwijkerhout iets kunnen organiseren. Wij horen dus graag van U of U interesse hebt in zo’n uitje. Laat het maar eens horen.

Tuk Tuk.

U kent de TukTuk. Die elektrische auto, die U overal naar toe kunnen brengen. Nou ja, niet overal natuurlijk. Als mensen een ritje met de TukTuk willen maken moeten ze zich melden bij Munnekeweij. Daar wordt geregeld wie en wanneer er gebruik  van de TukTuk kan worden gemaakt. De kosten zijn € 1,00 per rit.

 

Als je belt met de service balie 088-9212400 word je verder geholpen.

Bericht van Fietsmaatje Hillegom en Lisse

 

Beste leden van de SDZ

 

Op zoek naar een gezellige en actieve manier om je vrije tijd door te brengen? Terwijl jezelf niet meer zo heel goed op een fiets kunt stappen.

Of dat een fietsritje van meer dan 30 minuten al te lang wordt. Of omdat je misschien er eens uit wilt, lekker de buitenlucht in.

 

Ontmoet dan onze fantastische Fietsmaatjes! Een initiatief binnen ons dorp dat niet alleen de benen in beweging brengt, maar ook vriendschappen smeedt.

 

Waar gaat het om?

Fietsmaatjes is simpelweg een heerlijk dagdeel samen fietsen door het prachtige duingebied van ons dorp. Geniet van de frisse lucht, ontdek nieuwe routes langs de bollenvelden en maak onvergetelijke herinneringen.

Koffie/Theepauze inbegrepen, hoeft niet maar mag wel. Na wat kilometers trappen is het tijd voor een gezellig koffie/Thee momentje.

Even uitrusten, bijpraten en nieuwe energie opdoen. Een perfecte gelegenheid om elkaar beter te leren kennen.

Hoe doe je mee?

Wil je meedoen? Geweldig! Meld je aan bij Martha Schmidt (06-29013200) of bij Peter Wiegel (06-20445403 of 0252-519496).

Of vul online het intakeformulier in voor gast of vrijwilliger https://www.fietsmaatjeshillegomlisse.nl

Op deze website kun je ook alvast de leuke verhalen lezen van de gasten en vrijwilligers die al bij ons fietsen!

 

Samen zorgen we ervoor dat je deel kunt uitmaken van dit sociale en sportieve avontuur.

Natuurlijk doen we eerst een kennismakingsrit met de Duofiets, zodat alles heel veilig gaat verlopen.

 

Fiets je met ons mee?

Ontdek de schoonheid van ons dorp terwijl je geniet van goed gezelschap. Dat kan bestaan uit iemand van je eigen familie (partner, zoon, dochter, kleinkind of een andere vrijwilliger).

 

Fietsmaatjes: waar beweging, natuur en vriendschap samenkomen.

Tot snel op de fietspaden van ons prachtige dorp en de Bollenstreek.

 

Met vriendelijke groet,

 

Peter Wiegel en Martha Schmidt

Coördinatoren Fietsmaatjes Locatie De Zilk/Ruigenhoek.

 

www.fietsmaatjeshillegomlisse.nl

 

Bericht Welzijn Noordwijk

60+ Singles Café op vrijdag 16 Februari 2024

Ben jij een actieve 60-plusser en lijkt het je leuk om nieuwe mensen te leren kennen? Geef je dan op voor het leukste Singles Café van de bollenstreek op vrijdag 16 februari! Dit bijzondere initiatief wordt georganiseerd door Welzijn Noordwijk en Welzijn Teylingen en biedt een unieke gelegenheid voor alleengaanden om op een gezellige en ontspannen manier nieuwe mensen te leren kennen.

Deelnemers kunnen rekenen op een warm welkom door vrijwilligers van Welzijn Noordwijk en Welzijn Teylingen, die ervoor zorgen dat iedereen hartelijk ontvangen wordt en zich op zijn of haar gemak voelt. De middag is zo georganiseerd dat je op allerlei manieren de kans krijgt om op een ongedwongen manier nieuwe mensen te leren kennen. Voor iedereen die (bij die wel hele leuke klik) liever buiten de groep het gesprek even één op één wil voortzetten staan er gezellige tafeltjes klaar. De middag begint rond 16.00 uur, is voorzien van een aantal leuke activiteiten en er zal ook een lichte maaltijd worden geserveerd.

 

Het Singles Café is dé kans om nieuwe vriendschappen te sluiten, gedeelde interesses te ontdekken en wellicht zelfs die speciale connectie te vinden. Kortom, het belooft een dag vol plezier en spontane ontmoetingen te worden met een gezellige borrel en diverse leuke activiteiten. Neem de stap en meld je aan!

Aanmelden
Je kunt jezelf aanmelden door een e-mail te sturen naar info@welzijnteylingen.nl of door te bellen naar 0252-231805. Na je aanmelding ontvang je alle benodigde informatie en de locatie van het evenement. Het Singles Café vindt plaats op een sfeervolle locatie in Lisse. Deelnamekosten bedragen € 15,- per persoon, inclusief twee drankjes en een heerlijke lichte maaltijd. Aanmelden kan t/m vrijdag 9 februari 2024.

 

 

De agenda voor de maand februari.

1-feb   Bewegen op Muziek (BOM) en bridge
5-feb   klaverjassen
6 feb   Bestuursvergadering
7 feb   Koersbal
7-feb   Overleg Redactie Nieuwsbrief
7-feb   Kienen en Diner
8-feb   BOM en bridge
11-feb   Koffieconcert in De Oude School te Lisse
9 tot 16 feb   Duinpan gesloten i.v.m. carnaval
16 feb   60 + Single Café
19-feb   klaverjassen
20 feb   Overleg met OJA, Ouderenbond N’hout
21-feb   inloop + lunch
22-feb   BOM en bridge
26-feb   klaverjassen
28-feb   koersbal
29-feb   BOM en bridge

 

 

 

 

 

 

 

 

Gegevens Senioren de Zilk, SDZ

Voorzitter Gerard Alders

06 53792808

gerardenjoke382@hotmail.com

Secretaris Ans Borst

Druivenstein 2 2191 XE De Zilk

0252 521453

ans@kbodezilk.nl

Penningmeester Peter Heemskerk

06 51201937

peterheemskerk@casema.nl

Bestuursleden Sonja Verloop 06 18716025

Betty Plessing 0252 751510 betty@plessing.nl

   
Ledenadministratie Martha Schmidt

06 2903200

Breeland 72 A

martha@villarima.nl

   
Bankrekening NL76 RABO 0346998824

T.n.v. KBO De Zilk

 

Lidmaatschap € 30,- per jaar